Overslaan naar inhoud

Rouwbegeleiding voor het hele gezin

Als systemisch rouw- en verliesbegeleider werk ik met twee belangrijke kanten van rouw: de verliesgerichte en de herstelgerichte kant. Deze aanpak helpt mensen door hun rouwproces heen, waarbij we zowel stilstaan bij het verlies als kijken naar herstel. Rouwen is eigenlijk een voortdurend heen-en-weer bewegen tussen deze twee: soms ben je bezig met je verdriet, dan weer met het opbouwen van een nieuw leven.

Ik richt me op het hele gezin, zodat zowel ouders als kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Samen leren we omgaan met het verdriet en de herinneringen, maar ook met het verdergaan en het vinden van een nieuw evenwicht in het dagelijks leven.

2 polen van rouw en verlies

Voor ouders

In de begeleiding van de ouder(s) kijken we naar het complete plaatje: niet alleen naar jou als ouder, maar ook naar familie, vrienden, school en sportclub. Door dit brede netwerk te betrekken, creëren we een sterke basis van steun vanuit verschillende hoeken. We kijken desgewenst ook samen naar meer praktische zaken zoals huisvesting, werk en dagelijkse structuur. Zo houd je grip op je leven, juist in moeilijke tijden.

Daarnaast maken we ruimte voor de emoties die je ervaart: verdriet, herinneringen, angst, schuldgevoelens – alles mag er zijn. Ik sta naast je in het verwerkingsproces en help je manieren te vinden om verder te gaan, terwijl je tegelijkertijd jezelf niet uit het oog verliest.

Mijn begeleiding richt zich op zelfzorg en het versterken van je veerkracht. Zo kun je je eigen rouwproces doorlopen én de rol van ouder blijven vervullen voor je kinderen.

Voor kinderen

Bij kinderen werk ik in afstemming met de ouders in een veilige omgeving aan het begrijpen van de dood en wat er is gebeurd. Door vragen te beantwoorden, help ik kinderen het verlies te verwerken en geef ik ze ruimte om hun emoties en gedachten te uiten. Ik communiceer open, eerlijk en respectvol, passend bij hun leeftijd en belevingswereld.

Als er traumatische ervaringen zijn rondom het overlijden, geef ik daar ruimte aan. Dit kan via rituelen, verhalen, speltherapie of creatieve uitingen zoals tekenen of schrijven, waarmee kinderen op hun eigen manier hun gevoelens kunnen verwerken.

Ik zorg dat er aandacht is voor alles wat er bij het kind speelt: verwarring, angst, verdriet en zorgen over andere familieleden. Kinderen mogen hun emoties en vragen uiten en het is belangrijk dat ze zich gehoord voelen. Zo kunnen ze in hun eigen tempo door het rouwproces gaan.

Zo help ik gezinnen een gezond ritme te vinden waarin verdriet ruimte krijgt, maar ook herstel mogelijk is. Het doel is om samen als gezin door het rouwproces te gaan en er uiteindelijk sterker uit te komen.

Neem contact op

Wil je begeleiding bij het rouwproces van jou en je kinderen? Laat een bericht en je e-mailadres achter via de chatfunctie, ik neem snel contact op voor een vrijblijvend gesprek.